Dit zijn de duurzaam bouwen trends voor dit jaar

Duurzaam bouwen is een thema die de komende jaren nog centraal gaat staan in de bouw. Als bouwbedrijf ben je verantwoordelijk om bij te dragen aan duurzaam bouwen. Maar wat zijn de trends dit jaar voor het bouwen van duurzame woningen?

Het gebruik van nieuwe bouwmaterialen

Bij duurzaam bouwen hoort het gebruik van nieuwe bouwmaterialen. Deze worden gekozen om een woning energieneutraal te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan bouwblokken gemaakt van stro in plaats van beton. Of gevelplaten met ruimte voor vogels om zich in te nestelen. Het is een trend om ecologisch verantwoordelijk te bouwen.

Woningen met een hoge isolatiewaarde

Woningen worden gebouwd als een soort kas. De warmte kan er wel in, maar er niet meer uit. Hierdoor ligt het gasverbruik in de wintermaanden laag. De hoge isolatiewaarde van de woningen zorgt ervoor dat de CO2 uitstoot lager ligt. Het is een trend die we de komende jaren blijven zien. Bij de bouw van de woning moet er veel aandacht besteed worden aan de isolatie van het pand.

Gerecyclede bouwmaterialen gebruiken

Bij duurzaam bouwen zien we ook dat gerecyclede bouwmaterialen steeds vaker een grote rol spelen in een verbouwing. Door het hergebruiken van materialen is de uitstoot van CO2 bij de bouw minder hoog. Dit draagt bij aan duurzaam bouwen.

Warmtepomp installatie in huis

Nieuwbouwprojecten worden in Nederland gas loos opgeleverd, maar ook bij renovaties wordt er rekening gehouden met gas loos. In woningen wordt steeds vaker een warmtepompinstallatie geïnstalleerd. De installatie zorgt er in de zomermaanden ook voor dat de warmte uit huis gehaald wordt. Dit is weer ideaal bij het kas effect in de zomermaanden.

Extra isoleren van oude woningen

In Nederland worden oude woningen voorbereid op de toekomst. De woningen worden extra geïsoleerd met duurzame isolatiematerialen. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie, dakisolatie, isolatieglas en kruipruimte isolatie. Dit kan een groot effect hebben op de CO2 uitstoot. De consument merkt dit ook in de portemonnee en dit is de reden dat steeds meer oude woningen extra geïsoleerd worden.

Zonnepanelen op het dak

Uiteraard mogen de zonnepanelen ook niet ontbreken bij een energie neutrale woning. De woning moet hierop voorbereid worden om zelf energie op te wekken. Het dak moet bijvoorbeeld extra draagkracht krijgen voor de zonnepanelen en de meterkast moet aangepast worden.